sunnuntai 10. elokuuta 2014

Lihaa

Nautaa nautaa nautaa...
Meil tykätään kotona lihasta, tänään tehtiin naudan ulkofile pihvejä ihan simppelisti ja nopeasti.

Itse tykkään että pihvissä on kokoa varsinkin se paksuus pihvissä on se kypsyyteen ja mehevyyteen vaikuttava juttu. En oikeen diggaa mistää kengän pohjasta mun mielestä hyvässä lihassa ei välttämättä tarvii olla kuin pinnat paistettu ja kunnon vetäytyminen. Vaimo tykkää taas ohuesta pihvistä mut makunsa kullakin.

Syötiin siis peruna/bataatti sosetta, parmansalaattia ja naudan ulkofile piffii.

pihvin koon voit itse määritellä, itse suosin ulkofileestä reilun 200g pihvejä eli se on noin jos fileen paksuus on 5cm ja leveys noin 15cm niin leikkaat siitä noin 5cm kohdilta niin sulla on suunnilleen 180-200g pihvi.

Tarvitset:

Pihvit
- Naudan ulkofilettä 200g/hlö
- Mustapippuri myllystä tai rouhetta
- Suolaa joko sormi suolaa tai kuten itse käytin himalajan ruususuolaa.
- Paistamiseen voita ja oliiviöljyä
- Foliota lihan vetäytymistä varten
- Valurautapannu se paras pannu on.

Peruna/bataatti sose  (250g/hlö)
- Bataattia 3/10 osaa
- Rosamunda perunaa7/10 osaa
- Täysmaitoa n 2dl, sitä punaisessa purkissa olevaa valkoista maitoa.
- Voita 50g
- Suola, maun mukaan
Helpotusta osittamiseen siksi jaollinen kymmenellä. Yhdestä kilosta 1/10 osa on se 100g ja sadaasta grammasta 10g ja niin edespäin
Mutta älä ajattele näin, otanpa 3 bataattia ja 7 perunaa
On sen jälkeen aika bataatti rikas sose ja syötte sitä sitten loppuviikon.

Parman salaatti  (100g/hlö)

- Kiinankaalia 5/10 (500g)
- Kurkkua 3/10 (300g)
- Fetaa maun mukaan meillä meni 100g
- Parman kinkkua, meillä meni 200g
- Tomaattia 2/10 (200g)
- Puna sipuli, 1 pieni (60g)
- Hunaja melonia maun mukaan (200g)
Salaattia kun teet usein sitä tekee ihan pirusti liikaa, sellainen 100g eli silloin sitä on jo liki 2dl lautasella.

1 Aloita homma lihasta, poista ylimääräiset kalvot jos on, kuivaa lihaa talouspaperilla ja leikkaa pihveiksi jätä huoneen lämpöön pöydälle, ei auringon paisteeseen.

2 Kuori ja pilko bataatit sekä perunat. Pistä kaikki kattilaan veteen ja laita kiehumaan.

3 Tee salaatti, pilko kasvikset feta ja parman kinkku sekoita kevyesti astiassa.
Leikkaa kaikki salaatin osat niin että ne on kiva ottaa suuhun, ei sellaisia isoja kurkun paloja koska  se kurkkukin antaa salaatille raikkautta ja kosteutta kun sen leikkaa esim kurkku ensin halki ja vielä puolikkaat halki, siitä sellaisia alle puolen sentin paksuisia siivuja.

4 Perunat alkaa olemaan hiukan pehmeitä, anna niiden kiehua edelleen mutta älä päästä sohjoksi.
Kuumenna paistin pannu kuumaksi ja laita nokarevoita ja oliiviöljyä (ei extra neitsyt) leivitä voi öljy pannulle ja pistä pihvit pannulle. Polta pinnat kiinni joka puolelta. anna paistua ja kokeile kypsyyttä sormella, jos se hyllyy on se herkimmille vielä raakaa mut nyt jo aletaan olla medium miinus vaiheessa jossa itse otan sen jo pois ja pistän folion sisään vetäytymään. mutta jos haluat kypsemmän.
 Laita samankäden peukalo ja etusormi vierekkäin niiden välissä rystypuolella on paisto mittari.
Peukalo kiinni = kypsä
Peukalo auki = raaka (peukalo ja etusormi on L muodossa)
Sieltä välistä löytyy se hyvä kypsyys.

Kun olet laittamassa pihvejä folioon pistä foliolle suolaa ja pippuria, nosta pihvi sen päälle ja mausta pinta puoli, sulje folio. jätä lepäämään lautaselle esim hellan viereen lämpimään paikkaan.

5 Kaada perunoista vesi pois ja laita kattilaan voita n 2rkl ja punaista valkoista maitoa 1dl
Sekoita joko sähkövatkaimella tai muussi nuijalla. Lisää maitoa jos haluat pehmeämpää ja mausta suolalla sekä voilla maun mukaan.

Nosta lautaselle tapasi mukaan, itsellä tuossa on mauste tahrana poppamiehen punaviinichiplote kastiketta, ärtsyn tujua

Syömään!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti